Gdy byłam mała, rodzice nauczyli mnie zbierać grzyby. Z racji bliskości lasu, chodziliśmy na nie zawsze, gdy tylko była okazja. Wstawanie co świt wynagradzane było wspaniałym sosem grzybowym na obiad. Do dziś pamiętam ten cudowny śmietankowy smak. Teraz, gdy chodzenie na grzyby niestety nie jest mi dane, sięgam po pieczarki. Rzadko je jem ze względu na ich ciężkostrawność, ale chociaż na chwilę chciałam przenieść się do czasów dzieciństwa. Kopytka ziemniaczane, pieczarkowy, parujący sos, cudowny aromat tymianku. Grube skarpety i jakoś ta jesień wydaje się znośniejsza :-)
Składniki na miseczkę sosu:
- ok. 10 pieczarek (ok. 250 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- łyżka świeżych listków tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki również obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę z pieczarkami. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Ząbek czosnku obieramy i siekamy na drobno. Dodajemy do pieczarek. Dodajemy sól i pieprz.
Całość zalewamy śmietaną, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Na końcu dodajemy świeży tymianek.
Podajemy z makaronem, kopytkami lub kaszą.
Ale pyszny sosik, bardzo lubię pieczarki :-) chętnie wykorzystam przepis :-)
o tak! Tłusta śmietana to podstawa dobrego sosu grzybowego! Jeśli wszystko pójdzie dobrze to w piątek wybieram się na grzyby i na obiad przygotuję pyszny, kremowy sosik!
A u mnie właśnie dzisiaj taki sosik towarzyszy kurczakowi i ziemniakom ::)))
Uwielbiam sos pieczarkowy. Pysznie twój wygląda. Zbierać grzyby też lubię, ale rzadko to robię
Pozdrawiam serdecznie.Miłego wtorku.
uwielbiam sos pieczarkowy…plus ziemniaczki, filet mniam :)
Ja też bardzo lubię sos pieczarkowy. Najlepiej smakuje z …kluskami :)
Mniam sos.
Zdecydowanie mój ulubiony. nie ma lepszego sosu pod słońcem jak pieczarkowy czy grzybowy. Mniam, mniam. Smakowicie wygląda. A jaka pomysłowa dekoracja na wierzchu ;)
Pozdrowieńka :)
Pyszności, uwielbiam pieczarki, a taki sosik jest smaczny jako dodatek do wielu dań:)
Robię bardzo podobny :) Na szczęście mogę też chodzić na grzyby i robić taki sos z grzybów leśnych. Pyszności.
Lubię taki sosik :) U mnie w domu rodzinnym jadło się go nawet z ziemniakami i to był cały obiad :)
sos pieczarkowy.. <3 do makaronu idealny! <3
Ależ musi wspaniale pachnieć, a jeszcze lepiej smakować :)
Bardzo fajnie wyszedł i smakowicie ja osobiście lubię grzyby.Miłego wieczorku.Pozdrawiam.
to, co pokazałaś to mój ulubiony sos :) uwielbiam po prostu! tyle, że ja nie jadam grzybów – jedyne to właśnie pieczarki.
U mnie sos pieczarkowy to ten jeden jedyny właśnie do kopytek, pierogów i makaronów :)