Mus dyniowo-jabłkowy z ryżem

Co roku dziwię się i zachwycam jednocześnie nad uniwersalnością dyni. Mam wrażenie, że nadaje się absolutnie do wszystkiego. Ponadto tak niezwykle przywołuje słońce na talerzu, poprawia humor i przypomina o mijającym lecie. W połączeniu z jabłkiem stanowi idealny jesienny mus, który podałam z ryżem. Może to być Wasz obiad lub deser – lekki i absolutnie smaczny. Ze sporą szczyptą rozgrzewającego cynamonu. Koniecznie w tym sezonie!

Inspiracja: http://merycookme.blogspot.com/2014/09/mus-dyniowo-jabkowy-bez-cukru.html

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ulubionego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • ¼ łyżki soli
  • 1 łyżka masła
  • ¼ dyni hokkaido
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Przygotowujemy puree z dyni – wydrążamy środek z pestkami, dynię owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie dynię obieramy ze skóry i gotowe.

Jabłko obieramy i wydrążamy środek. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do puree z dyni i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Można dodać ok. ¼ szklanki wody, aby się nie przypaliło. Na końcu dodajemy cynamon i blendujemy na gładki mus.

Ryż zalewamy wodą, solimy i gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na końcu dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy z gotowym musem.

Propozycja bierze udział w akcji —>
Dynia na słodko i słono

11 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *