W nawiązaniu do toskańskiej relacji, przygotowałam najprostszy makaron świata, czyli makaron z czosnkiem i oliwą, bo takie jest dosłowne jego tłumaczenie. Ale jak to we włoskiej kuchni bywa, to co najprostsze, okazuje się najlepsze, najbardziej aromatyczne. Wystarczy zaledwie parę, dobrej jakości składników, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Pikantny, wyrazisty, cudowny makaron. Do przygotowania o każdej porze roku. Nie możecie go nie przygotować.
Składniki na 1 porcję:
- ok. 100 g makaronu spaghetti
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 większy ząbek czosnku
- ok. 2 cm kawałek ostrej papryczki
- garstka natki pietruszki
- 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera typu grana padano, pecorino romano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę na makaron. Gdy zaczyna wrzeć, solimy i wrzucamy porcję makaronu. Podczas jego gotowania przygotujemy resztę.
Czosnek obieramy i siekamy razem z papryczką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przygotowany czosnek z papryczką. Podsmażamy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliło.
Natkę pietruszki również drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy ok. 1 minuty. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.
Jedno z pierwszych dań jakie zrobiłam mojemu lubemu :) Wtedy nie smakowało mi kompletnie, ale on się zajadał ;) Nie wiem czy to z miłości do mnie czy naprawdę mu smakowało hihi ale muszę powtórzyć to danie :)
już nie raz widziałam przepis na takie spaghetti,ale jakoś nigdy nie miałam okazji go wypróbować, chyba jednak tym razem zrobię :)
Makaron gości na moim talerzu praktycznie kilka razy w tygodniu, tak bardzo lubię z nim dania:)) Fajny blog, będę zaglądać;) Pozdrawiam serdecznie Monika http://www.drinkeatlive.blogspot.com
Mniam, proste, a jakie pyszne:) świetnie się prezentuje:)
lekcjewkuchni.blogspot.com
Naprawdę łatwy, jeszcze bardziej smaczny :)
Ach, jakie wykwintne. Zjadłabym z chęcią. Wygląda jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to takiej najlepszej. Pychota :) Muszę kiedyś spróbować, bo ja ograniczam się raczej tylko niestety do carbonary i napoli/ bolognese. Pozdrawiam serdecznie.
Pysznie i smacznie ,coś dla mnie.
To moje klimaty – prosto i smacznie! :)
O tak! Jeżeli mamy dobrej jakości makaron, to wiele mu nie trzeba :)
Uwielbiam :)
Proste składniki, a danie wygląda cudownie i smakuje na pewno fantastycznie :)
Uwielbiam przepisy rodem z Toskanii, są zarazem proste i wyśmienite :)
Znam i bardzo lubię ! :)
Włoska kuchnia zachwyca prostotą i całą gamą smaków ;)
Dawno nie jadłam spaghetti…:(
Czasem proste przepisy są najlepsze! Pycha! Cudowne zdjęcia!
PS. Już wiem co dostanie jutro do pracy mój chłopak ;P Dziękuję za inspirację. Myślałam, że nic nie wymyślę z tak niewielu składników w lodówce ;)
zrobiłam! jakie to dobre!
świetnie, bardzo się cieszę :-) kilka podstawowych składników, a jaki smak! :-) mam nadzieję, że chłopak zadowolony ;-)