Chai masala – indyjska herbata z przyprawami i mlekiem

Jesień w pełni, pogoda powoli zaczyna zachęcać do spędzania czasu pod kocem ;-) A jak koc to i jakiś rozgrzewający napój. Jednym z moich ulubionych, bardzo rozgrzewających napitków jest chai massala czyli hinduska herbata, którą w Indiach pije się wręcz nałogowo. Słodka, mocna, czarna herbata z całą masą aromatycznych przypraw i mlekiem. Nie obawiajcie się połączenia herbaty z mlekiem, to naprawdę dobrze smakuje! Wspaniale rozgrzewa i wprawia w błogi nastrój. Nie zapominajcie o niej tej jesieni.

Składniki na dwa kubki:

  • 1 kubek wody
  • 2 łyżki dobrej jakości liściastej, czarnej herbaty
  • 1 kubek mleka (najlepiej pełnotłustego)
  • szczypta cynamonu w proszku lub kawałek świeżej kory
  • szczypta imbiru w proszku
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 goździki
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Przygotowujemy przyprawy – ścieramy gałkę muszkatołową. Kardamon i goździki ubijamy w moździerzu.

Do garnuszka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy herbatę i gotujemy na małym ogniu do uzyskania mocnej esencji. Wlewamy mleko. Dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Mieszamy, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.

Całość przecedzamy przez gęste sitko i podajemy gorące.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *