Wegetariański smalec z fasoli

Smalec, bo wyglądem i zapachem przypomina ten mięsny, ale z racji braku zwierzęcego pochodzenia to po prostu bardzo smaczna pasta do kanapek. Ba, cudownie smaczna pasta do kanapek. Ze słodko kwaśnym jabłkiem, które przełamuje nieco mdławy smak fasoli. Koniecznie z kiszonym ogórasem i pajdą porządnego, razowego chleba, jak to prawdziwy smalec! Fasolę możecie użyć suchą, wcześniej ją mocząc i gotując lub z braku czasu kupić gotową z puszki.  Gdy letnie pomidory staną się plastikowe, chwyćcie za fasolę :-)

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2013/12/wegetarianski-smalec-z-jabkiem.html

Wegetariański smalec z fasoli przepis

Składniki na miskę pasty:

  • 1 szklanka suchej fasoli lub 1 puszka ugotowanej
  • 1 cebula
  • 1 mniejsze jabłko – najlepiej kwaskowate
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowej
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 kulka jałowca
  • 1 goździk

Wykonanie:

Suchą fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy czystą porcję i odstawiamy do napęcznienia i zmięknięcia na 12 godzin (może być dłużej). Następnie wylewamy wodę, ponownie płuczemy, wlewamy porcję czystej i gotujemy ok. 1 godziny, do miękkości. Odcedzamy, studzimy.

Fasolę z puszki odsączamy na sitku, płuczemy zimną wodą.

Tak przygotowaną fasolę blendujemy z dodatkiem ¼ szklanki wody, sosu sojowego, soli, pieprzu, majeranku i lubczyku na gładki krem. Odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko również obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy do tego liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk (ziaren nie rozdrabniamy w moździerzu). Całość smażymy ok. 10-15 minut na małym ogniu, tak aby cebulka się zeszkliła, a jabłko zmiękło. Po tym czasie wyciągamy z patelni wszystkie dodane przyprawy, a samą cebulę z jabłkiem dodajemy do fasolowej pasty.

Teraz całość bardzo delikatnie blendujemy, do połączenia się składników, ale nie do całkowitego zmielenia masy. Kawałki cebuli i jabłka mają być wyczuwalne.

Gotową pastę trzymamy w lodówce.

10 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *