Serowe placuszki z dyni

Serowe placuszki z dyni to bardzo łatwe i smaczne sezonowe placki. Dzięki dodatkowi dyni są pięknie słoneczne i wilgotne. Dynia nie dodaje żadnego narzucającego się smaku, więc można je podać z ulubionymi dodatkami – miodem, syropem klonowym, jogurtem, owocami. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Również do środka placuszków możecie dodać ulubione dodatki: suszone owoce (np. rodzynki), wzbogacić świeżym imbirem lub gałką muszkatołową. Mnie wystarczył cynamon, który niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.

Placuszki z dyni są łatwe do przygotowania, można je tez przygotować na zapas, a później jedynie odgrzewać na suchej patelni. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do lunchboxa, bo na zimno też smakują nieźle!

A może wolisz placki z dyni na ostro?

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/placki_serowe_z_dynia_rodzynkami/przepis.html

Składniki na 6 serowych placuszków z dyni:

  • ćwiartka dyni hokkaido – 1,5 szklanki startej dyni
  • 100 g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

Z dyni wydrążamy pestki (nie wyrzucamy ich – można je upiec), obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy ją na łyżce masła ok. 5 minut, aby zmiękła. Studzimy.

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W drugiej misce łączymy łyżką ser z żółtkiem, cukrem, cynamonem, rodzynkami i mąką. Dodajemy wystudzoną dynię, a na końcu delikatnie ubitą pianę. Staramy się by masa nie straciła swojej puszystości.

Na patelni rozgrzewamy dwie pozostałe łyżki masła klarowanego i nakładamy po kopiastej łyżce masy, lekko spłaszczając. Smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minut. Przekładamy na talerze.

Serowe placuszki z dyni podajemy np. z jogurtem i miodem. Bardzo dobre połączenie!

10 thoughts

  1. Placuszki pierwsza klasa, choć dyniowych jeszcze nigdy nie jadłam na słodko. Zawsze robię wytrawne, ale będę musiała spróbować w Twojej wersji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *