Serowe placuszki z dyni to bardzo łatwe i smaczne sezonowe placki. Dzięki dodatkowi dyni są pięknie słoneczne i wilgotne. Dynia nie dodaje żadnego narzucającego się smaku, więc można je podać z ulubionymi dodatkami – miodem, syropem klonowym, jogurtem, owocami. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Również do środka placuszków możecie dodać ulubione dodatki: suszone owoce (np. rodzynki), wzbogacić świeżym imbirem lub gałką muszkatołową. Mnie wystarczył cynamon, który niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.
Placuszki z dyni są łatwe do przygotowania, można je tez przygotować na zapas, a później jedynie odgrzewać na suchej patelni. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do lunchboxa, bo na zimno też smakują nieźle!
A może wolisz placki z dyni na ostro?
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/placki_serowe_z_dynia_rodzynkami/przepis.html
Składniki na 6 serowych placuszków z dyni:
- ćwiartka dyni hokkaido – 1,5 szklanki startej dyni
- 100 g sera twarogowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Z dyni wydrążamy pestki (nie wyrzucamy ich – można je upiec), obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy ją na łyżce masła ok. 5 minut, aby zmiękła. Studzimy.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugiej misce łączymy łyżką ser z żółtkiem, cukrem, cynamonem, rodzynkami i mąką. Dodajemy wystudzoną dynię, a na końcu delikatnie ubitą pianę. Staramy się by masa nie straciła swojej puszystości.
Na patelni rozgrzewamy dwie pozostałe łyżki masła klarowanego i nakładamy po kopiastej łyżce masy, lekko spłaszczając. Smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minut. Przekładamy na talerze.
Serowe placuszki z dyni podajemy np. z jogurtem i miodem. Bardzo dobre połączenie!
Uwielbiam takie placuszki, choć z kombinacją sera nie znam :)
Placuszki wyglądają świetnie :) Pyszna propozycja!
Też uwielbiam ,co tydzień jemy jakieś naleśnikopodobne.
Placuszki pierwsza klasa, choć dyniowych jeszcze nigdy nie jadłam na słodko. Zawsze robię wytrawne, ale będę musiała spróbować w Twojej wersji :)
wyglądają bardzo smakowicie, robiłam podobne w zeszłym roku, w tym też mam ochotę :)
Musiały być pyszne! :)) Czas kupić dynię!
Placuszków z dyni nie jadłam nigdy, wyglądają zachęcająco ;)
Idealne na weekendowe śniadanie :)
kocham placuszki z dyni i zawsze używam dyni hokkaido, jest najlepsza :)