Smażony ryż

Często po obiedzie z ryżem zostaje mi jego nadmiar. Zdarza się też, że specjalnie przygotowuję go nieco więcej, aby mieć bazę do kolejnego obiadu. Taki ryż z poprzedniego dnia świetnie nadaje się do smażenia, z warzywami, dla chętnych z kurczakiem. Niezbędnym w tym daniu jest jajko, które doskonale łączy całość. Do tego sos rybny z limonką i proste danie w 10 minut gotowe. Ja uwielbiam, a Wy?

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 100 g ryżu długoziarnistego, np. jaśminowego
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka pędów bambusa
  • papryczka peperoni
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju sezamowego (można zastąpić rzepakowym/słonecznikowym)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz
  • dla chętnych – pierś z kurczaka

Wykonanie:

Ryż ugotować i wystudzić.

Jeżeli używamy kurczaka – myjemy go, oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki.

Marchewkę, selera i peperoni pokroić w talarki. Szczypiorek posiekać.

Jajko rozbełtać z dwoma łyżkami oleju, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić warzywa (bez szczypiorku) i podsmażyć 2-3 minuty. Jeżeli wolimy danie z mięsem, w tym momencie dodajemy kurczaka i smażymy do czasu, aż się zetnie. Dodać ryż, smażyć kolejne 2-3 minuty. Doprawić sosem rybnym. Wlać rozbełtane jajko i mieszając smażyć 1 minutę, aż jajko lekko się zetnie.

Zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem i polać sokiem z limonki.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *