Często po obiedzie z ryżem zostaje mi jego nadmiar. Zdarza się też, że specjalnie przygotowuję go nieco więcej, aby mieć bazę do kolejnego obiadu. Taki ryż z poprzedniego dnia świetnie nadaje się do smażenia, z warzywami, dla chętnych z kurczakiem. Niezbędnym w tym daniu jest jajko, które doskonale łączy całość. Do tego sos rybny z limonką i proste danie w 10 minut gotowe. Ja uwielbiam, a Wy?
Składniki na 2 porcje:
- ok. 100 g ryżu długoziarnistego, np. jaśminowego
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka pędów bambusa
- papryczka peperoni
- szczypiorek
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju sezamowego (można zastąpić rzepakowym/słonecznikowym)
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
- dla chętnych – pierś z kurczaka
Wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić.
Jeżeli używamy kurczaka – myjemy go, oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki.
Marchewkę, selera i peperoni pokroić w talarki. Szczypiorek posiekać.
Jajko rozbełtać z dwoma łyżkami oleju, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić warzywa (bez szczypiorku) i podsmażyć 2-3 minuty. Jeżeli wolimy danie z mięsem, w tym momencie dodajemy kurczaka i smażymy do czasu, aż się zetnie. Dodać ryż, smażyć kolejne 2-3 minuty. Doprawić sosem rybnym. Wlać rozbełtane jajko i mieszając smażyć 1 minutę, aż jajko lekko się zetnie.
Zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem i polać sokiem z limonki.
Pysznie. Uwielbiam ryż z warzywami :)
Brzmi fajnie :)
Bardzo lubię taki ryż, aż zachciało mi się go na obiad ;)