Pieczone podudzia z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

Sos pomidorowy najbardziej lubię latem, gdy pomidory są mocno dojrzałe nasłonecznione, soczyste i słodkie. Wówczas smakuje bezbłędnie, chociażby wymieszany z makaronem. Korzystając z lata, sos pomidorowy połączyłam z pieczoną papryką. Sos nabrał charakteru i niesamowitego smaku. Pieczone w nim podudzia są bardzo soczyste i aromatyczne. Pozatym, to taki prosty obiad, który możecie przygotować dla dużej liczby gości. Wszystko piecze się w jednym naczyniu. Do kurczaka podajcie młode ziemniaki, obiad na sto dwa :-)

Składniki na 2 porcje:

  • 4 podudzia z kurczaka (ok. 500 g)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • parę gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)

Składniki na sos:

  • 2 dojrzałe duże pomidory (poza sezonem można zastąpić pomidorami w puszce)
  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • parę gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy. W misce mieszamy olej ze wszystkimi przyprawami i gotową marynata nacieramy kurczaka. Odstawiamy na jakiś czas, najlepiej na kilka godzin. Jeżeli bardzo się spieszymy, etap odczekiwania można pominąć.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Paprykę umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ją do tej pory, aż skórka stanie się czarna (ok. 20 minut). Wówczas warzywo wyciągamy i owijamy folią aluminiową. Po paru minutach w folii skórka zejdzie właściwie sama :-) Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze części.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie chłodzimy zimną wodą. Obieramy skórkę. Kroimy w mniejsze kawałki, usuwając zdrewniałe środki.

Cebulę kroimy w kostkę.

W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulę. Dodajemy pomidory i paprykę. Dusimy do powstania sosu (ok. 20 minut). Doprawimy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Na końcu dodajemy świeży tymianek.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy przygotowane podudzia i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *