Seksowne szwedzkie drożdżówki

Jamie Oliver rozbraja mnie za każdym razem. Swoją szczerością, pasją i sercem do gotowania. Nie mogłam nie zrobić jego drożdżówek inspirowanych szwedzkimi smakami. Tym bardziej, że są one z jagodami, na które właśnie trwa sezon. W przeciwieństwie do naszych klasycznych jagodzianek, te są niezwykle aromatyczne. Wyraźnie czuć w nich pomarańczę i kardamon. A te świetnie komponują się z leśnymi jagodami. Seksowne drożdżówki to oczywiście psikus ze strony autora, robiąc je jesteśmy cali umorusani, nie wspominając o jedzeniu ;-) Absolutnie warte zrobienia!

Inspiracja: Jamie Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego”

seksowne szwedzkie drożdżówki

Składniki na 6 drożdżówek:

Składniki na ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (najlepiej świeżego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 400 g mąki + garść do podsypywania

Składniki na nadzienie:

  • spora garść jagód (ok. 200 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pomarańcza

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z jedną łyżką cukru. Odstawiamy.

Jajko roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Dodajmy 2 łyżki cukru, kardamon (zmielony), masło. Dokładnie łączymy również za pomocą trzepaczki. Dolewamy rozpuszczone drożdże i mąkę. Odkładamy trzepaczkę i całość zagniatamy rękami. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę – do podwojenia objętości.

W tym czasie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok z jej połowy. Dodajemy je do jagód i mieszamy z cukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Smarujemy łyżką masła i posypujemy łyżką cukru.

Wyrośnięte ciasto zbijamy i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. kartki A4.

Na ciasto wykładamy równomiernie przygotowany farsz, odstawiając ok. 2 łyżki.

Następnie ciasto składamy w kopertę (z każdej ze stron) i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na 6 równych części. Każdą część rozciągamy na kształt kiełbaski, którą następnie zwijamy w ślimaka. W tym momencie jesteśmy upaprani po łokcie, więc nasze bułeczki nie musza być idealnie złożone. Mają wyglądać rustykalnie. Złożone bułeczki kładziemy na przygotowaną blachę. Każdą polewamy jeszcze pozostałością farszu i posypujemy łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut.

Po tym czasie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *