Nie skłamię, jeżeli napiszę, że bułeczki z jagodami to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Koniecznie z prawdziwymi, leśnymi jagodami. Brudzącymi całą buzię, dłonie i nierzadko świeżo uprane ubranie ;-) Są cudowne, ale niestety kupienie w sklepie przyzwoitej jagodzianki graniczy z cudem. Przeważanie trafiam na „dżem jagodopodobny” lub śladową ilość owoców… Nie mówiąc o fatalnej jakości cieście. Dlatego nie pozostaje nic innego jak upieczenie bułeczek we własnym zakresie :-) Zapewniam, że smak jagodzianek w środku lata nie ma sobie równych!
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/jagodzianki
Składniki na 6 jagodzianek:
Składniki na ciasto:
- 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej typ 550
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 spora łyżka masła
- 3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
- 200 g jagód
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki)
- 25 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. Odstawiamy na chwilę.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
Mąkę łączymy z solą i jajkiem.
Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Na końcu wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 h).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
Jagody delikatnie mieszamy z cukrem i mąką.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, do uzyskania piaskowej konsystencji.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy. Dzielimy na 6 równych części. Z każdej części robimy dłońmi placek, na który nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia (im więcej, tym lepiej). Lepimy jak pieroga, następnie formując zgrabną, podłużną bułeczkę. Wkładamy do przygotowanej blaszki. Posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok 20-30 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Poproszę taką :)