Jagodzianki

Nie skłamię, jeżeli napiszę, że bułeczki z jagodami to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Koniecznie z prawdziwymi, leśnymi jagodami. Brudzącymi całą buzię, dłonie i nierzadko świeżo uprane ubranie ;-) Są cudowne, ale niestety kupienie w sklepie przyzwoitej jagodzianki graniczy z cudem. Przeważanie trafiam na „dżem jagodopodobny” lub śladową ilość owoców… Nie mówiąc o fatalnej jakości cieście. Dlatego nie pozostaje nic innego jak upieczenie bułeczek we własnym zakresie :-) Zapewniam, że smak jagodzianek w środku lata nie ma sobie równych!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/jagodzianki

Składniki na 6 jagodzianek:

Składniki na ciasto:

  • 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej typ 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 spora łyżka masła
  • 3 łyżki cukru

 Składniki na nadzienie:

  • 200 g jagód
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki)
  • 25 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. Odstawiamy na chwilę.

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

Mąkę  łączymy z solą i jajkiem.

Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Na końcu wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.

Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 h).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Jagody delikatnie mieszamy z cukrem i mąką.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, do uzyskania piaskowej konsystencji.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia.

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy. Dzielimy na 6 równych części. Z każdej części robimy dłońmi placek, na który nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia (im więcej, tym lepiej). Lepimy jak pieroga, następnie formując zgrabną, podłużną bułeczkę. Wkładamy do przygotowanej blaszki. Posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok 20-30 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *