Pierogi z jagodami

Pełnia lata. Codziennie wracam do domu obładowana pachnącymi warzywami i owocami. Najchętniej kupiłabym wszystko. Dzisiaj klasyczne i niezwykłe w swej prostocie pierogi z jagodami. Moje ulubione ciasto, składające się wyłącznie z mąki i bardzo ciepłej wody. Mnóstwo jagód i odrobina cukru. Jeden z najlepszych letnich obiadów.

Składniki na 22 pierogi:

Składniki na ciasto:

  •  1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  •  ok. 200 g jagód
  •  3 łyżeczki cukru

Do podania:

  •  jogurt grecki wymieszany z cukrem

Wykonanie:

Jagody wymieszać delikatnie z cukrem.

Zagotować wodę w garnku.

Mąkę wymieszać z solą. Usypać kopczyk, zrobić zagłębienie i powoli wlewać w nie wodę, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Podsypywać mąką tylko tyle, ile potrzeba.

Rozwałkować na średnio cienki placek, wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nakładać po łyżce farszu i dokładnie zalepiać brzegi.

Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, delikatnie wymieszać i gotować ok. 2-3 minut. Odsączyć z wody i podawać polane jogurtem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *