Pełnia lata. Codziennie wracam do domu obładowana pachnącymi warzywami i owocami. Najchętniej kupiłabym wszystko. Dzisiaj klasyczne i niezwykłe w swej prostocie pierogi z jagodami. Moje ulubione ciasto, składające się wyłącznie z mąki i bardzo ciepłej wody. Mnóstwo jagód i odrobina cukru. Jeden z najlepszych letnich obiadów.
Składniki na 22 pierogi:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- ok. 200 g jagód
- 3 łyżeczki cukru
Do podania:
- jogurt grecki wymieszany z cukrem
Wykonanie:
Jagody wymieszać delikatnie z cukrem.
Zagotować wodę w garnku.
Mąkę wymieszać z solą. Usypać kopczyk, zrobić zagłębienie i powoli wlewać w nie wodę, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Podsypywać mąką tylko tyle, ile potrzeba.
Rozwałkować na średnio cienki placek, wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nakładać po łyżce farszu i dokładnie zalepiać brzegi.
Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, delikatnie wymieszać i gotować ok. 2-3 minut. Odsączyć z wody i podawać polane jogurtem.