Risotto z kurkami/Jak przygotować idealne risotto

Uwielbiam ryż niemal pod każdą postacią. Gdy nie mam weny, mieszam go po prostu z sezonowymi warzywami czy owocami. Łyżka masła i pyszne danie gotowe. Ale gdy chcę zrobić coś naprawdę pysznego, aksamitnego i do tego sycącego, wybieram risotto. Niezwykle kremowe, aromatyczne, cudowne. Z sezonowymi, letnimi kurkami. Chociaż same grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, warto czasem skupić się jedynie na smaku. Polecam!

Jak przygotować idealne risotto:

  1. Ryż – zawsze wybieraj ryż przeznaczony do risotto, np. arborio, carnaroli lub vialone nano. Jest to ryż okrągłoziarnisty i tylko taki nadaje się do tego dania. Do risotto na pewno nie nadaje się żaden z ryżu długoziarnistego.
  2. Sofrito – czyli delikatne podsmażenie cebulki na oliwie, oleju lub maśle. To między innymi ten proces nada daniu wyjątkowy smak. Należy pamiętać, że cebulka powinna się jedynie zeszklić, nigdy przyrumienić.
  3. Wino – zawsze rozpocznij gotowanie risotto od dodania wina i odparowania go. Nawet jeżeli nie możesz pić alkoholu lub danie będę spożywały dzieci – alkohol w całości wyparuje, więc nie masz się czego obawiać. Pamiętaj, że do risotto nadaje się tylko wino wytrawne, słodkie zupełnie tu nie pasują.
  4. Bulion – najprościej jest przygotować wywar warzywny. Ja doprawiam go klasycznie liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Wówczas nie muszę już solić gotowego dania. Jeżeli przygotowujesz risotto np. z krewetkami, do bulionu możesz dołożyć skorupki lub doprawić wywar odrobiną sosu rybnego. Bardzo ważne jest to, aby bulion był przez cały czas gorący. Wówczas dodawanie go do bulgoczącego się dania, nie zahamuje procesu gotowania. Dobrze więc trzymać garnek z bulionem na małym ogniu, przez cały czas przygotowywania dania.
  5. Mieszanie – risotto powinno się mieszać tylko od czasu do czasu. Tak, aby nie miażdżyć niepotrzebnie ziaren ryżu, ale jednocześnie pozwolić skrobi na uwolnienie się. Ta ostatnia nada daniu charakterystyczną kleistość. Zatem mieszamy, ale bez przesady.
  6. Mantecatura – to trudne słowo to klucz risotto doskonałego. Po skończeniu gotowania ryżu, nasze danie trzeba już tylko wykończyć i nadać mu niezwykłą kremowość i aksamitność. I właśnie to dzieje się po dodaniu prawdziwego parmezanu oraz masła lub sera mascarpone. Użyjcie oryginalnych składników, a otrzymacie naprawdę świetne danie.
  7. Dodatki – to już indywidualna kwestia. Jeżeli nigdy nie przygotowywałeś risotto, polecam CI wypróbowanie jednej z najprostszych wersji, z niewielkimi dodatkami, jak chociażby poniższe. W miarę nabycia wprawy, do swojego ryżu możesz dodać niemal wszystko. Pamiętaj jednak, że risotto to nie sałatka i umiar jest wskazany.

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 szklanki ryżu arborio lub carnaroli
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 100 g świeżych lub mrożonych kurek
  • pół dużej lub jedna mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, jeżeli są duże. Mniejsze można zostawić niepokrojone. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kurki smażymy ok. 5 minut.

Wsypujemy ryż i smażymy kilka sekund aż stanie się szklisty. Wlewamy wino, czekamy aż całkowicie odparuje. Zaczynamy wlewać bulion – stopniowo, po chochelce, każda porcja musi być wchłonięta przez ryż. Całość co jakiś czas delikatnie mieszamy.

Na końcu dodajemy mascarpone i parmezan. Wszystko mieszamy, doprawiamy i odstawiamy na 2 minuty pod przykryciem aż ryż dojdzie.

Podajemy natychmiast z posiekaną natką pietruszki.

Spróbuj również risotto ze szparagami.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *