Jajecznica z kurkami

Wczesne lato to sezon na kurki. Małe, żółte grzybki, których nie sposób pomylić z żadnym innym grzybem. Bardzo smaczne i delikatne. Jajecznica z ich udziałem to propozycja na niesamowicie smaczne i sycące śniadanie. Pamiętajcie jednak, że kurki mimo swojego wspaniałego smaku, są ciężkostrawne i niestety bezwartościowe. Z tego względu, nie nadają się dla osób z wrażliwym żołądkiem. W związku z tym, polecam nie na co dzień, a na wyjątkowe śniadanie :-)

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g kurek
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

Wykonanie:

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli są większe, kroimy na mniejsze części.

Cebulkę siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut, do miękkości. Następnie wbijamy jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zestawiamy z ognia, przyprawiamy. Posypujemy łyżką posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *