Wczesne lato to sezon na kurki. Małe, żółte grzybki, których nie sposób pomylić z żadnym innym grzybem. Bardzo smaczne i delikatne. Jajecznica z ich udziałem to propozycja na niesamowicie smaczne i sycące śniadanie. Pamiętajcie jednak, że kurki mimo swojego wspaniałego smaku, są ciężkostrawne i niestety bezwartościowe. Z tego względu, nie nadają się dla osób z wrażliwym żołądkiem. W związku z tym, polecam nie na co dzień, a na wyjątkowe śniadanie :-)
Składniki na 1 porcję:
- 100 g kurek
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
Wykonanie:
Kurki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli są większe, kroimy na mniejsze części.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurki i smażymy ok. 5 minut, do miękkości. Następnie wbijamy jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zestawiamy z ognia, przyprawiamy. Posypujemy łyżką posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem.