Lody truskawkowe

Kto nie lubi lodów? A wiecie, że można je łatwo przygotować w domu? I to bez maszynki? Prawdziwe, truskawkowe lody, bez barwników i sztucznych aromatów. Do zrobienia w dosłownie 5 minut! Mleczne, bogate, pyszne! Nie są może tak miękkie jak te kupne, ale wystarczy je wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem. Najlepszy deser dla każdego dziecka, tego małego i tego dużego  :-)

Składniki na ok. 0,5 l lodów:

  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego (nie gotowy kajmak)
  • ok. 150 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy. Truskawki miksujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem, jeżeli chcecie mieć w lodach kawałki owoców. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do śmietankowej masy i całość mieszamy. Nie musi być dokładnie. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4 h). Przed podaniem, chwilę wcześniej wyciągnąć w celu zmięknięcia lodów. Smacznego!

 

propozycja bierze udział w akcji —>
Lody, lody dla ochłody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *