Batoniki a’la Kinder Pingui

Jeden z moich ulubionych kupnych batoników i uwielbiany przez mojego chłopaka. Nie mogłam więc nie zrobić nam lepszego przysmaku na Dzień Dziecka! Cieniutkie warstewki nasączonego biszkoptu, nadziane pyszną śmietanką i czekoladową masą. Pyszne! Sprawcie dzieciom lub po prostu sobie najsmaczniejsze ciacho! Mimo długiego opisu, nie zrażajcie się. Ciasto nie jest bardzo trudne ani skomplikowane, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, ale zdecydowanie warto!

Składniki na 8 batoników (większych niż oryginalne):

Składniki na biszkopt pieczony w formie 25×20 cm:

  • 3 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao

Składniki na poncz:

  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody

Składniki na nadzienie:

  • 200 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka + dodatkowo kilka łyżek

Wykonanie biszkoptu:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 170 stopni, grzanie góra-dół. Przygotowujemy formę do pieczenia – najlepiej prostokątną blaszkę o wymiarach 25×20 cm. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia (bez boków).
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie partiami, po 2-3 łyżki, dodajemy cukier. Ubijamy na lśniącą masę. Dodajemy po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito i powoli wsypujemy do jajecznej masy. Całość mieszamy bardzo delikatnie i powoli łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia.
Masę również delikatnie przelewamy do formy i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 minut.
Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyciągamy ciasto w formie i upuszczamy je na podłogę (wyścieloną np. kocem) z wysokości ok. pół metra. Po tej czynności, biszkopt ponownie wkładamy do wyłączonego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiach.
Biszkopt wyciągamy z formy po ostudzeniu.

Wykonanie ponczu:

Wodę przegotowujemy. Wystudzoną dokładnie mieszamy z cukrem, do rozpuszczenia.

Wykonanie nadzienia:

Czekoladę, masło, olej i mleko umieszczamy w misce, która nakładamy na mniejszy garnek wypełniony wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Zagotowujemy, a składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Ma powstać gładka, lśniąca masa. Jeżeli czekolada się zbryli, zrobią się grudki czy po prostu masa nie będzie gładka, potraktujcie ją mikserem, powinna ładnie się połączyć. Masę studzimy.

W tym czasie przygotowujemy dwie miski. Do jednej wlewamy śmietankę, do drugiej mascarpone. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy. W drugiej misce chwilę ubijamy serek. Łączymy zawartość obu misek, traktując ją mikserem.

Wykonanie końcowe:

Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Biszkopt będzie niski, ale spokojnie da się go przekroić. Robimy to ostrym nożem, bardzo delikatnie. Każdy blat kropimy przygotowanym waniliowym ponczem.

Na pierwszy blat wykładamy połowę śmietankowej masy, rozsmarowujemy. Na to nakładamy 4-5 łyżek masy czekoladowej. Delikatnie rozprowadzamy, starając się, aby masy nie wymieszały się ze sobą. Najlepiej pomagać sobie drugą łyżką. Na czekoladę wylewamy resztę masy śmietankowej, ponownie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim blatem.  Ciasto kroimy na 8 batoników o w miarę równych wymiarach. Teraz do pozostałej masy czekoladowej możemy dolać kilka łyżek mleka, aby była ona bardziej płynna i dało się nią polać każdy batonik. Możemy polać tylko wierzch lub także boki. Batoniki włożyć do lodówki, do zastygnięcia czekolady. Gotowe!

Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s