Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to prosty wypiek przywołujący smaki dzieciństwa. Maślane ciasto, kwaskowaty rabarbar i sporo chrupiącej kruszonki. Ot, wypiek na podwieczorek, drugie śniadanie czy pyszny deser.
Rabarbar ma w sobie coś kojącego, ale to być może po prostu sentyment. Letni pachnący kompot czy właśnie drożdżowe pachnące ciasto.
Moje drożdżówki z rabarbarem przygotowałam na bazie ciasta na najlepszą chałkę od White Plate. Ciasto jest wyjątkowe – maślane, odpowiednio wilgotne, dłużej zachowuje świeżość. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, jest elastyczne i nie lepi się. Bardzo polecam.
Składniki na 8 niewielkich drożdżówek z rabarbarem i kruszonką:
- 175ml letniego mleka pełnotłustego
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 25g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 275g mąki pszennej typ. 500
- 40g masła rozpuszczonego
Składniki na kruszonkę:
- 50g masła zimnego
- 100g mąki pszennej uniwersalnej
- 40g cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 300g rabarbaru (4 łodyżki)
- 1 jajko
Opcjonalnie na lukier:
- ok. 100g cukru pudru
- Kilka kropel wody lub soku z cytryny
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Mleko delikatnie podgrzej – ma być lekko ciepłe, absolutnie nie gorące. Rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i zamieszaj. Odstaw na parę minut aż mieszanina zacznie się pienić. To znak, że drożdże rozpoczęły pracę. Do mieszaniny dodaj mąkę i sól. Wymieszaj i następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż stanie się elastyczne i gładkie. Uformuj w kulę, włóż do głębszej miski i zakryj ją czystą ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw na ok. 1,5-2h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie wyrastania przygotuj dodatki. Rabarbar umyj, odetnij końcówki i liście, a następnie pokrój w ok 1cm kawałki.
Jajko wbij do miseczki lub kubka i rozbij widelcem.
Przygotuj kruszonkę – zimne masło zagnięć widelcem lub palcami z mąką i cukrem pudrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Do czasu pieczenia przechowuj ją w lodówce.
Jeżeli chcesz polać gotowe bułeczki lukrem, wymieszaj cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny. Możesz również zrezygnować z lukru i posypać drożdżówki cukrem pudrem.
Przygotuj blaszkę do pieczenia – wyłóż ją papierem.
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 8 w miarę równych części. Z każdej uformuj kulę, którą następnie spłaszcz i zrób palcami wgłębienie. W każde wgłębienie wrzuć trochę rabarbaru. Całą bułeczkę posmaruj jajkiem i posyp obficie kruszonką. Tak przygotowane drożdżówki odstaw na ok. 30 minut aż podrosną.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i gdy się nagrzeje, włóż bułeczki i piecz ok. 20 minut. Drożdżówki mają się zarumienić, ale niezbyt zbrązowieć.
Upieczone drożdżówki z rabarbarem wyjmij i ostudź. Opcjonalnie polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Kolejnego również są smaczne. Możesz je opcjonalnie odgrzać chwilę w rozgrzanym piecu.