Pokazywałam już Wam klasyczne bazyliowe pesto, a teraz czas na pyszne modyfikacje. Ten, kto raz spróbował domowego pesto, nie poprzestanie na jednej kombinacji. A jest ich naprawdę wiele! Dzisiaj proponuję cudowne pesto z aromatycznych suszonych pomidorów i pikantnej rukoli. Błyskawiczny dodatek do makaronu, kaszy czy pieczywa. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na ok. szklankę pesto:
- 3 spore garście rukoli
- 10 suszonych pomidorów
- 6-7 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek ziaren słonecznika
- 4-5 łyżek sera typu parmezan, pecorino, grana padano (u mnie hiszpański ser zamorano)
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni. Ser ścieramy na tarce (lub po prostu kroimy na mniejsze części). Czosnek obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i blendujemy na gładki krem. Gotowe!
Bardzo ciekawe to pesto ;)