Muffinki z rabarbarem

Uwielbiam tę słodycz i zarazem kwaskowatość rabarbaru. Niezmiennie kojarzy mi się z najlepszym kompotem, jeszcze ciepłym, popijanym w ciepłe, majowe dni. W tym roku sezon nieśmiało rozpoczęłam muffinkami, ale już planuję mnóstwo innych zastosowań tego… warzywa :-) 
Co do samych babeczek, ciasto bazujące na tych najlepszych, otulone sporą ilością rabarbaru w słodkim syropie. Dla chętnych z kruszonką. Pyszne!

Składniki na 6 sporych muffinek (lub 9 mniejszych):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki, kefiru)
  • 2 łodyżki rabarbaru (wybierzcie te najbardziej różowe)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg lub grzanie góra-dół). Przygotowujemy formę – blachę z wgłębieniami na muffinki smarujemy tłuszczem, silikonowej formy nie musimy tak przygotowywać.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy. Rabarbar powinien puścić sok i wytworzyć z cukrem słodki syrop.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

W osobnej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego rozpuszczone masło oraz jogurt. Mieszamy.

Zawartość obu misek łączymy ze sobą krótko za pomocą łyżki i wykładamy do przygotowanej formy. Na każdą babeczkę nakładamy po łyżce rabarbaru, lekko dociskając warzywo do ciasta. Następnie każdą polewamy wytworzonym syropem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25- 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *